Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію
 






Опитування
Опитування

Якої інформації на нашому порталі Вам би хотілося бачити більше?

Виставки
Виставки

20-22 лютого 2019 року

ХXI міжрегіональна cпеціалізована виставка,
Україна, м.Вінниця, вул. Соборна,68

12-14 березня 2019 року

Україна, Київ,
Виставковий центр "КиївЕкспоПлаза", вул. Салютна 2Б

4-5 квітня 2019 року

1-й Міжнародний еко-марафон ,
Міжднародний Выставковий Центр (МВЦ) м.Київ, Броварськой пр-т, 15

10-12 квітня 2019 р.

Україна, Київ,
Міжднародний Выставковий Центр (МВЦ) м.Київ, Броварськой пр-т, 15

10-12 вересня 2019 р.

Україна, Київ,
Київ, МВЦ, Броварський п-т, 15

10-12 вересня 2019 р.

Міжнародна спеціалізована виставка кондитерської промисловості,
Київ, МВЦ Броварський проспект,15

10-12 вересня 2019 р.

Спеціалізована виставка хлібопекарської промисловості,
Київ, Міжнародний виставковий центр

17-19 вересня 2019 року

Міжнародна Спеціалізована Виставка,
м.Київ ВЦ "КиївЕкспоПлаза" (вул. Салютна, 2-Б)

17 - 19 вересня 2019

Міжнародна спеціалізована виставка ,
м.Київ ВЦ "КиївЕкспоПлаза" (вул. Салютна, 2-Б)
Новини
1-й Міжнародний Еко-марафон «Еко-упаковка – погляд у майбутнє», організаторами якого є Громадська організація «Сила якості» та Компанія Фортіус Кволіті Груп.

На українському ринку триває зростання цін на білокачанну капусту. Тільки з початку тижня ціни на продукцію в господарствах зросли в середньому на 13%.

Більше новин за тегами
Статті

Одним із передових методів підвищення харчової цінності борошна є використання сухої пшеничної клейковини (СПК). Це не лише білковий збагачувач борошна, а й натуральний наповнювач,...

Більше статей за тегами
132
19.02.2019р.
1-й Міжнародний Еко-марафон «Еко-упаковка – погляд у майбутнє»

4-5 квітня в Києві буде проходити масштабна мультигалузева подія –

1-й Міжнародний Еко-марафон «Еко-упаковка – погляд у майбутнє», організаторами якого є Громадська організація «Сила якості» та Компанія Фортіус Кволіті Груп.

Пропонуємо Вашій увазі інтерв'ю з виконавчим директором ГО «Сила якості» Луценко Оксаною.

Яка мета створення ГО «Сила Якості»?

Вже 11 років підприємства харчової галузі є постійними партнерами компанії Фортіус Кволіті Груп, що займає лідируючі позиції на ринку інформаційних послуг. Фахівці підприємств регулярно відвідують конференції та семінари, спрямовані на підтримку і розвиток національних виробників.

Компанія Фортіус Кволіті Груп в постійному пошуку інновацій, сучасних технологій та нових підходів. Всі ці роки ми неупереджено підтримуємо підприємства харчової промисловості в різних сферах, а створення ГО «Сила Якості» дозволило активно це робити і у взаєминах з органами державної влади. Мета діяльності ГО «Сила Якості» - підтримка і розвиток національних підприємств, захист економічних, соціальних і екологічних інтересів, для розвитку української економіки та її інтеграції у світове співтовариство.

Чому саме питання еко-упаковки і переробки ви піднімаєте сьогодні. Для кого вони найбільш актуальні?

У структурі споживаних людиною в рік продуктів близько 13% припадає на частку упаковки. Для її виробництва використовується п'ята частина всіх вироблених пластмас, а масова повноцінна утилізація не налагоджена. Колосальні обсяги сміття, які скупчуються на величезних звалищах, змушують говорити про гострі проблеми. Сьогодні близько 30% відходів за вагою і 50% за обсягом становлять різні пакувальні матеріали.

Питання еко-упаковки і переробки пластикових відходів є частиною Стратегії державної екологічної політики до 2030 року та міжнародних директив, які Україна вже ратифікувала.

В першу чергу вони актуальні для тих, хто хоче зрозуміти, як грамотно і без втрат перейти на еко-упаковку при відсутності законодавчого регулювання і лабораторій. Особливо це стосується компаній, що експортують до країн ЄС.

Не менш важлива ця тема для тих, хто не готовий сьогодні перейти на еко-упаковку, і як пріоритет ставить розвиток галузі переробки пластикових відходів. Ми розуміємо, що при відсутності інфраструктури сортування, переробки та культури відповідального споживання - це титанічні зусилля і робимо все, щоб створити платформу для їх підтримки.

Захід буде проходити два дні. Програма на ці дні буде відрізнятися тематично або можна відвідати один день і буде досить?

Програма на кожен із днів дуже насичена і передбачає різні формати участі і обговорення питань.

Перший день буде присвячений законодавчому регулюванню, виробництву пакувальних матеріалів і використанні їх на виробництві харчових і промислових товарів. Піднімемо питання виробництва і продажу в Україні пакувальних матеріалів нового покоління, модернізації виробництва. Відбудеться презентація унікальної органічної біо-упаковки, аналогів якої на сьогоднішній день не існує в світі. Так само в перший день будемо обговорювати питання сортування, переробки та утилізації відходів з точки зору екології і бізнесу. Вивчимо кращі світові практики і можливості їх впровадження в Україні.

Протягом другого дня Еко-марафону будемо вчитися конвертувати отримані знання в прибуток. Будемо говорити про маркетинг і продажі. Компанії-практики, які вже роблять кроки з переходу на екологічну упаковку, поділяться своїм досвідом розробки та впровадження проектів. Представники різних галузей ринку будуть готові розповісти, як на практиці впровадити екологічну відповідальність компанії і отримувати від цього додатковий прибуток.

Який вектор сьогодні повинна обрати Україна: переходити на еко-упаковку або розвивати інфраструктуру переробки пластикових відходів?

В Україні сьогодні дуже слабо розвинена інфраструктура сортування і переробки сміття, законодавство по еко-упаковці і переробці відходів теж на стадії зародження, немає лабораторій для випробування властивостей інноваційних видів упаковки, споживачі не завжди розуміють переваги використання еко-матеріалів і часто не готові за них доплачувати . Всі ці фактори говорять про те, що наша країна тільки на початку шляху вироблення практичних рішень екологічної відповідальності.

ГО «Сила якості» активно підтримує виробників, які роблять перші кроки, впроваджуючи еко-упаковку або розвивають еко-культуру сортування та переробки відходів.

У цьому ключі був створений майданчик для діалогу бізнесу і держави. Ми впевнені, що вироблення єдиної національної стратегії допоможе стимулювати розвиток галузі переробки пластику, виробництво і використання еко-упаковки і впливати на законодавче регулювання цих питань.

За словами експерта ГО «Сила Якості» Дем'янова Артема, Директора з якості та сертифікації ПП "Авентин", потрібно враховувати, що демографічна ситуація і повільне економічне зростання в найближчі роки буде приводити до зменшення щорічної сумарної кількості відходів з пластика. Ми не є країною із швидкозростаючим населенням і економікою. Існує сценарій розвитку подій, що навіть при вартості нафти 50 дол.США за барель отримання вторинної сировини матиме економічний ефект у порівнянні з отриманням первинної сировини для виробництва й обробки пластиків.

Експерт зазначає, що розвиток інфраструктури з переробки пластикових відходів буде корисним для України у багатьох відношеннях:

  розвиток циркулярної економіки, скорочення споживаних ресурсів;

  розвиток переробки відходів як окремого сектора економіки;

  можливість для розвитку машинобудівної, електротехнічної галузі.

Добре організована інфраструктура по сортуванню, підготовці і переробці відходів в майбутньому представлятиме величезний інтерес для інтернаціональних нафтохімічних компаній.

Виграє той, хто першим зможе самоорганізуватися.

Експерт Дмитро Бідюк, Founder & CEO в FoodBIOPack, завідувач лабораторією Інноваційних технологій харчової продукції, к.т.н., доцент кафедри технології харчування Сумського НАУ вважає, що важливі обидва напрямки. Оскільки переробка пластикових відходів дозволить істотно знизити негативний вплив накопичених шкідливих відходів на навколишнє середовище, реалізувати принципи циркулярної економіки, а перехід на еко-упаковку дасть можливість в майбутньому відмовитися від використання пластика. Відмова від пластика - це тривалий і непростий процес, який потребує активізації зусиль як на законодавчому рівні, так і кожного з нас як споживачів. «У майбутньому я бачу використання пластика лише в тих областях, де від нього неможливо відмовитися з міркувань технологічного ефекту. А в усьому іншому, а це перш за все упаковка, він повинен бути витіснений екологічно чистими альтернативами. І як показує досвід країн ЄС, а також ряд наукових розробок, це цілком реально. »- говорить Дмитро Бідюк.

28 січня 2019 року в парламенті зареєстровано законопроект №9507 про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обороті. Цей закон введе обмеження на використання пластикових пакетів в Україні. Кого це торкнеться в першу чергу? І як це вплине на виробників продуктів харчування?

Торгові мережі і окремі магазини одні з перших можуть відчути дію закону. Їм потрібно вже сьогодні думати яку альтернативу запропонувати покупцям, шукати постачальників нових видів упаковки, розробляти нові маркетингові програми.

Вимоги торгових мереж до постачальників продуктів харчування та промислових товарів будуть містити норми про пакувальних матеріалах, які більш екологічні, ніж зараз. Виробники, які мають власний пакувальний цех, вже сьогодні замислюються над модернізацією виробництва, а ті, хто замовляє упаковку у партнерів, розглядають варіанти зміни постачальників або ведуть переговори про нові пакувальних рішеннях.

В ході Еко-Марафону буде організована панельна дискусія для рітейлерів з найактуальніших питань:

  Як підготуватися до прийняття законопроекту №9507?

  Як зміняться вимоги торгових мереж до постачальників продукції?

  Які еко-пакети вибрати і де знайти постачальника?

  Як не обдурити покупця, пропонуючи біорозкладні пакети?

  Чи готові покупці супермаркетів магазинів відмовитися від поліетиленових пакетів?

Багато великих торгові мережі вже пропонують своїм покупцям біорозкладні пакети. Це з їх боку прояв турботи про екологію або вони вже розуміють, що перехід на еко-упаковку неминучий з ряду причин, і починають її впроваджувати?

Дійсно, деякі великі рітейлери, починаючи з 2018 року вже проводять експерименти щодо відмови від поліетиленових пакетів в частині своїх магазинів. Вони розуміють, що перехід не може бути швидким, оскільки потрібно вирішити багато питань, пов'язаних з поставками, логістикою, маркетинговою стратегією і т.д.

Ті, хто сьогодні вже використовує еко-упаковку, розуміють, що зміни так чи інакше будуть. Експерти ринку прогнозують переломний період в пакувальної галузі вже в 2019 році. Цьому сприяє ряд факторів: законодавство з кожним роком вдосконалюється, ЄС висуває все нові вимоги, екологічна ситуація в країні погіршується, а громадських ініціатив з відповідального споживання стає все більше.

Чи можна заздалегідь підготуватися до обмеження використання пластику в Україні? Якщо так, то як це зробити?

Заздалегідь готуватися не тільки можна, а й треба. Це скоротить зайві витрати на модернізацію, дозволить бути в числі перших на зростаючому ринку і отримати додатковий прибуток.

Важливо вже зараз вивчити альтернативні види пакувальних матеріалів, розібратися в технологічних аспектах їх виробництва, визначити вплив на екологію, зрозуміти орієнтовну вартість, вивчити думку споживачів. Далі буде можливість оперативно і менш затратно обрати нових постачальників упаковки або обладнання, провести модернізацію виробництва, розробити ефективну маркетингову стратегію. У підсумку, коли обмеження почнуть діяти на державному рівні, компанії-виробники вже будуть розуміти, як з мінімальними ризиками і витратами працювати і розвиватися далі, а не платити штрафи і втрачати рівень продажів на конкурентному ринку.

У Верховній Раді є проекти законів з оподаткування виробників продукції в пластиковій тарі? Розкажіть більш детально про них.

У ВР зареєстровано проект Закону про упаковку та відходи упаковки. Метою законопроекту є гармонізація законодавства України у сфері поводження з упаковкою та її відходами з законодавством Європейського Союзу. Проектом передбачається встановити правові основи для створення в Україні системи роздільного збирання, перероблення та утилізації відходів упаковки.

Також на розгляді у ВР є зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо включення  податку за виробництво й імпорт упаковки та товарів в упаковці до екологічного податку)»

Експерт Кохан Світлана, Начальник сектора науково-дослідного відділу стандартизації продуктів НДІ стандартизації ДП «УкрНДНЦ» зазначає, що нинішня система реалізації відповідальності виробників пакувальних матеріалів та товарів в таких пакувальних матеріалах за їх вплив на навколишнє середовище функціонує вкрай неефективно і потребує вдосконалення на законодавчому рівні. Ухвалення пропонованих законодавчих змін не стане новим для відповідальних виробників упаковки та товарів в упаковці, оскільки зазначені у даному законопроекті ставки сплачувалися на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року № 915 «Про впровадження системи збирання, сортування, транспортування, переробки та утилізації відходів як вторинної сировини».

Інноваційні види упаковки, які сьогодні набирають оборот можуть використовуватися на виробництві м'яса, риби, кондитерських, хлібобулочних виробів. Чи зможе вона замінити ПЕ?

Виробники продуктів харчування обирають різні варіанти вирішення цих питань. Один з них, це використання біорозкладного пластику, який виготовляється на основі рослинної сировини з використанням біополімерів. Експерти пророкують для біо-упаковки високі темпи зростання, найближчими роками випереджаючі темпи зростання ринку упаковки з пластику. Вони будуть підкріплюватися подорожчанням нафтопродуктів і підвищеним інтересом до проблем навколишнього середовища з боку суспільства.

Експерт Дмитро Бідюк вважає, що на сучасному етапі розвитку харчової індустрії вимоги до упаковки є досить високими. Перш за все це бар'єрні, структурно-механічні, естетичні властивості, економічні показники. На жаль упаковка з натуральних матеріалів на даному етапі програє по одному або декільком з цих показників упаковці з пластику. Хоча вже зараз пропонуються різні науково обґрунтовані комбінації натуральних компонентів, технологічні режими їх обробки, які дозволяють наблизитися, а в деяких випадках і перевершити, існуючу упаковку з пластику. «Таким чином, при належному рівні наукових досліджень в майбутньому можлива поступова заміна неекологічних пластикової упаковки на упаковку під маркою" БІО "- говорить Дмитро Бідюк.

Крім біорозкладних матеріалів у виробництві упаковки застосовують оксо-добавки, в невеликій кількості додаються в основний полімер для прискорення процесу подрібнення упаковки. Але тут теж все неоднозначно, ведуться дослідження щодо впливу такого виду упаковки на екологію.

Для кондитерських і хлібобулочних виробів широко використовують картонну упаковку, отриману в результаті переробки вторсировини. Виробники м'яса і риби можуть переходити на використання пластикової тари багаторазового використання, як це роблять в Європі. Використання такої упаковки вимагає розвитку інфраструктури сортування, збору і очищення тари.

«Зелений офіс» на підприємстві, яке виробляє продукти харчування, наприклад, молочні продукти, м'ясні, хлібобулочні вироби - це реально? Які особливості таких проектів і що потрібно зробити в першу чергу щоб їх запустити?

За словами Юлії Красношапки, експерта ОГ «Сила Якості» та генерального директора ТОВ «Сервіс менеджмент груп», впровадити "зелену політику" на підприємствах, що пов'язані з виробництвом продуктів харчування найлегше, оскільки в своїй щоденній діяльності співробітники цих підприємств зобов'язані чітко керуватися вимогами систем якості ISO 9001, ISO 22 000 або HACCP та ін. «За процедурами системи менеджменту якості вже організовані закупівлі, вибір постачальників, логістика, утилізація відходів. Це дуже дисциплінує і організовувати роботу за певними процедурами / правилами природно. Для того, щоб зробити офіс зеленим, потрібна тільки "політична воля" вищого керівництва і призначення відповідальних за її впровадження.»- вважає експерт.

Еко-марафон буде проходити на виставці PLAST EXPO UA - 2019. Що це за виставка і які переваги це дає учасникам марафону?

Plast Expo UA - це єдина в Україні виставка, яка об'єднує навколо себе фахівців в області переробки пластмас та каучуку, починаючи від виробництва сировини, створення новітніх вітчизняних моделей устаткування і закінчуючи автоматизацією технологічних процесів.

Відвідавши виставку, можна ознайомитися зі світовими новинками в області виробництва упаковки та переробки пластмас, значно розширити коло корисних контактів, вибрати постачальників матеріалів або обладнання.

                                                sula.com.ua

Теги та ключові фрази

Більше новин за тегами
  • Еко-марафон
  • Еко-упаковка


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку



Коментарів немає, будьте першими та розпочніть дискусію


   



Пропозиції, що можуть Вас зацікавити
Більше пропозицій за тегами

При використанні матеріалів посилання на www.harchovyk.com (для інтернет ресурсів з гіперссилкою) обов'язкове.