Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію
 






Опитування
Опитування

Якої інформації на нашому порталі Вам би хотілося бачити більше?

Виставки
Виставки

12-14 грудня 2018 року

Міжнародний Виставковий Центр,
Міжнародна виставка продовольчої продукції
Новини
Редакція готує до друку "Календар Харчовика'2019" - НАСТІННИЙ календар харчових виставок та інших галузевих заходів в Україні та за кордоном. Календар видаємо щорічно, починаючи з 2006 р....

Цього року команда PROFITEX спільно з партнером FONTEGRO підготували для своїх гостей цілу серію майстер-класів, які протягом всієї виставки FoReCH - з 13 по 15 листопада відкриватимуть відвідувачам...

Більше новин за тегами
Статті

Одним із передових методів підвищення харчової цінності борошна є використання сухої пшеничної клейковини (СПК). Це не лише білковий збагачувач борошна, а й натуральний наповнювач,...

Більше статей за тегами
173
19.06.2018р.
Як заробляти на ягодах цілий рік? Секрети ринку заморожених продуктів

За останні роки, у всьому світі значно зріс попит на ягоди. Головним фактором є тенденція до здорового харчування. І коли експерти заговорили про користь вживання ягід цілий рік, бізнес відреагував миттєво: збільшив виробництво продукції, яка містить ягоди. Це і кисломолочна продукція, кондитерська, навіть миючі і косметичні засоби. Оскільки тренд до здорового харчування, швидше за все, збережеться, то попит теж не буде осторонь.

Але найкраще на цьому «полі» в Україні працюють саме виробники ягід. За останні двадцять років ринок  виріс практично в три рази. А прибутковості ягідного бізнесу позаздрять навіть переможці лотерей – залежно від виду ягоди, погодних умов і методів вирощування рентабельність може істотно перевищувати 100%.

Лідером галузі вже багато років тримається вишня – на неї в минулому році припала ледь не половина всіх зборів (47,5%). Великі частки ринку мають також черешня та полуниця. А от сумарні обсяги чорниці, лохини та ожини складають менше 1%. Хоча дарма і далі розкажу чому.

Як отримувати прибуток цілий рік?

Сегмент заморожених ягід розвивається набагато активніше, ніж свіжий ринок. Для виробників інтерес до цього ринку підігрівають кілька факторів:

- заморожені плоди та ягоди мають більший строк споживання;
- вони створюють пропозицію в холодну пору року;
- їх легше транспортувати і вони не втрачають товарних характеристик;
- ще й попит з боку підприємств харчової промисловості цілий рік.

Експортний орієнтир ринку можна прогледіти навіть в динаміці виробництва. Якщо у 2016 році виробники стали морозити ягід більше, відновлюючи ринок, то в 2017-му році був невеликий спад. Але є одне але. Фінансові показники мають протилежну тенденцію через різницю курсів валют і кмітливість бізнесменів. Вони переорієнтували виробництва згідно експортного попиту і тим самим збільшили прибутки.

 

 

Україна – експортер заморожених ягід. Хоча ринок дуже чутливий до зміни попиту, урожаю ягід в Україні та інших європейських країнах, замороження товару дозволяє виробникам робити запаси під час несприятливих економічних обставин. В будь якому разі це менш ризиковано, ніж працювати зі свіжим продуктом.

Як і весь експортно-орієнтовний бізнес він напряму залежить від потреб закордонного споживача, який на сьогодні з радістю готовий прийняти український продукт. Експорт заморожених ягід показав приріст в 56% в 2016 році, а в минулому 9%, через невдалий врожай ягід в європейських країнах. На зовнішніх ринках готові переплачувати до 30% за органічні українські ягоди, основна частина яких відсилається до Польщі.

 

Найбільше за кордон вивозять брусницю, журавлину, чорницю і малину.  Але найкраща динаміка росту у вишні та полуниці. Експорт останньої в минулому році став рекордним для України, і перевищив 2,5 тис. тон.

Приваблива чорниця

Всі ягоди цікаві для бізнесу і можуть бути прибутковими, але хотілося б зосередити увагу на найпривабливішій. Чорниця не така популярна в Україні як полуниця чи малина, але вона викликає особливий інтерес на європейському ринку і їй, як і іншим темним ягодам, віддають перевагу в північних країнах ЄС.

І головне - чорниця це вже основа основ експорту заморожених ягід. Минулого року на неї припала половина всіх поставок, однак порівняно з 2015-2016 роками частка цієї ягоди знизилась за рахунок збільшення часток малини та полуниці. Тому виною  стали несприятливі погодні умови у Польщі та Сербії, де втратили значну частину врожаю і попит на свіжі та морожені ягоди у ЄС зріс.

 

Враховуючи те, що динаміка виробництва рік від року коливається, а попит на ягоди тільки росте, є змога вийти на ринок чорниці і новим ягідникам в Україні. Наразі замороженням ягід та плодів займаються менше 20 вітчизняних компаній.

Якщо від перспектив стало занадто солодко, додам й гірку правду. Хоч ринок активно розвивається як в Україні, так і в країнах Європейського союзу, в ЄС темпи розвитку більш швидкі, що дає їм можливість активніше реагувати на потреби споживачів.

До проблем додаємо й «нерівномірність» ринку. Динаміка переробки залежить від врожаю, цін на свіжу та перероблену продукцію та попит з боку роздрібних покупців. До того ж ще існує залежність від кондитерів, виробників соків і безалкогольних напоїв та кисломолочних виробів. Злети й падіння в цих секторах можуть критично вплинути на ягідний бізнес.

Ті, хто вже працюють на ринку, намагаються застрибнути в потяг з нішевими продуктами і тим самим знайти нового споживача. Найактивнішою з таких ніш є сегмент лохини, а також ожини. У країнах ЄС ці ягоди, особливо лохина, вже є трендовими, і закуповуються у великих кількостях в Південній Америці (Чилі, Перу, Уругвай). Але, на відміну від чорниці, в цьому напрямі конкурувати українським виробникам складно. Бо в цих країнах клімат дозволяє вирощувати лохину в несезонний для Європи період, а в інший час поставки забезпечуються самими країнами Європи.

Головний секрет виробників на сьогодні в тому, що вони вже працюють на ринку. І використовуючи технології заморозки диверсифікують ризики і підкорюють Європу.

Джерело: Agravery.com

Теги та ключові фрази
https
Більше новин за тегами


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку



Коментарів немає, будьте першими та розпочніть дискусію


   



Пропозиції, що можуть Вас зацікавити
Більше пропозицій за тегами

При використанні матеріалів посилання на www.harchovyk.com (для інтернет ресурсів з гіперссилкою) обов'язкове.