Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію
 




Опитування
Опитування

Якої інформації на нашому порталі Вам би хотілося бачити більше?

Виставки
Виставки

23-24 березня 2018 року

конференція про виробництво та ліцензування безглютенової продукції ,
Київ, НСК "Олімпійський", вул. Велика Васильківська, 55

18-20 квітня 2018 р.

Україна, Київ,
Міжднародний Выставковий Центр (МВЦ) м.Київ, Броварськой пр-т, 15

11-13 вересня 2018 р.

Україна, Київ,
Київ, МВЦ, Броварський п-т, 15

25-27 вересня 2018

Міжнародна спеціалізована виставка ,
м.Київ ВЦ "КиївЕкспоПлаза" (вул. Салютна, 2-Б)

25-27 вересня 2018 року

Міжнародна Спеціалізована Виставка,
м.Київ ВЦ "КиївЕкспоПлаза" (вул. Салютна, 2-Б)
Новини
Актуальна інформація про сировину, обладнання, інгредієнти, упаковку, засоби санітарії, спецодяг та інше.

Гречка стала єдиним з 31 основного продукту харчування, ціни на який істотно знизилися починаючи з грудня.

Більше новин за тегами
Статті

Одним із передових методів підвищення харчової цінності борошна є використання сухої пшеничної клейковини (СПК). Це не лише білковий збагачувач борошна, а й натуральний наповнювач,...

Більше статей за тегами
28
15.03.2018р.
Ціною по яйцях: основні тенденції яєчного птахівництва

Як змінювалось виробництво, експорт та імпорт яєць протягом останніх двох років та чому варто чекати зростання цін? 

У 2017 році світове виробництво яєць становило 1150 млрд. шт. (71,8 млн. тонн). Більш 58,5% було вироблено в країнах Азії, 20,8% - в Америці, а 15,7% в Європі. Україна входить до переліку найбільших світових виробників яєць.

Незважаючи на всі складнощі, в останні десятиліття птахівництво залишається однією з найбільш динамічних галузей сільського господарства України. Для ринку яєць в 2017 році були характерні такі тенденції:

- відновлення обсягів виробництва після значного його скорочення;

- нарощування обсягів експорту українських яєць;

- коливання цін на внутрішньому ринку.

Виробництво

В період з 2014 по 2016 рік виробництво яєць скорочувалось. Максимальний рівень був зафіксований в 2014 році (обсяг виробленої продукції склав - 19,59 млрд. шт.). Після чого спад склав 14,3%. Основною причиною цього стали економічна криза, анексія Криму та конфлікт на сході країни. Це в свою чергу призвело до скорочення поголів'я курей, втрати виробничих підприємств і скорочення ринку збуту. У 2017 році виробництво яєць в Україні після значного зниження показало зростання на 3,3% (15,6 млрд. шт.) Зростанню виробництва в 2017 році посприяло збільшення поголів'я птиці до 205,1 млн. голів (на 1,7% більше, ніж в 2016 році).

Експорт

На сьогоднішній день вітчизняне виробництво повністю забезпечує потреби внутрішнього ринку, а також має значні можливості для нарощування експорту.

Експорт українських яєць в шкаралупі в 2017 році досяг рекордної позначки в 1,9 млрд. шт., що на 120,8% більше, ніж у 2016 році (873,7 млн. шт.). Одними з основних причин спаду обсягів експорту в 2016 році виступали:

- обмеження поставок у зв'язку з геополітичною ситуацією в світі. На обсяги експорту впливає конфлікт на Близькому Сході, де знаходяться основні споживачі української продукції. Скорочення ними зовнішньоторговельних операцій значно зменшує загальний обсяг експорту українських яєць.

- захворювання птахів. Так, через сальмонелу в 2016 році припинився експорт яєць до Ізраїлю, а через пташиний грип в Херсонській області в кінці 2016 року було заборонено експорт яєць в Гонконг. Список країн, які заборонили експорт, розширився в 2017 році і включає Ірак, Йорданію, Китай, ОАЕ, країни ЄС і деякі інші країни, які пізніше зняли цю заборону.

Нарощування експорту відбулося після скасування низкою країн введених раніше обмежень. У 2017 році європейський ринок сколихнув скандал. У яйцях були виявлені сліди фіпронілу. Через це в ЄС було закрито сотні ферм, проведений забій птиці та знищена заражена продукція. Однак для того, щоб українським підприємствам скористатися даною ситуацією і вийти на ринок яєць в Європі, необхідно отримати дозвіл Єврокомісії окремо взятому підприємству. Відповідно до угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, квота на поставку яєць для України становить 3 тис. тонн. На сьогоднішній день найбільші виробники - «Овостар Юніон» і «Авангард», вже отримали такий дозвіл.

Імпорт

Частка імпорту продукції в Україну незначна і в 2017 році знаходилася на рівні 4,5% від загального обсягу експорту. Імпорт для споживання в Україні має незначні масштаби, оскільки внутрішній ринок повністю забезпечується вітчизняним виробництвом. Велика частина імпортної продукції завозиться з метою подальшого розведення і поповнення поголів'я птахів, а також для виробництва ветеринарних вакцин.

Ціна і ціноутворення на ринку

Для ринку яєць характерні сезонні коливання ціни протягом року. Так, ціни знижуються в літній період, оскільки яйця є швидкопсувним продуктом, тому існує необхідність забезпечити більш швидку їх реалізацію, що в свою чергу призводить до зниження ціни. В осінньо-зимовий період характерно підвищення ціни, оскільки в холодний період виробництво яєць скорочується, а також собівартість виробництва збільшується за рахунок необхідності опалення приміщень, а також збільшення вартості кормів. Ще одним фактором є собівартість виробництва. До основних статей витрат можна віднести витрати на корм, заробітну плату працівників та інших витрати птахофабрик.

Також на ціни всередині країни серйозно впливає обсяг експортованої продукції, поголів'я курей-несучок на птахофабриках, а також кількість яєць, які були отримані в домашніх господарствах.

Зниження ціни на внутрішньому ринку в першій половині року було викликано забороною з боку основних імпортерів української продукції через пташиний грип і сальмонелу. У 2017 році значне зростання цін спостерігалося з серпня, що, по суті, було їх відновленням на внутрішньому ринку після зняття низкою країн заборон поставки яєць. В цілому ж ціни на один десяток яєць за рік зросли на 24,1%. З огляду на все сезонні коливання цін, які характерні для даного ринку, можна очікувати їх незначного зростання до середини весни.

Таким чином, птахівництво залишається одним з найважливіших напрямків в сільському господарстві України. Після значного падіння виробництва і його зростання на 3,3% в 2017 році очікується, що зростатиме і в 2018 році, не менше ніж на 2,6%. Це дозволить Україні і далі утримувати лідируючі позиції серед основних країн-виробників яєць в світі і забезпечувати не тільки внутрішнє споживання, а й розширювати присутність на зовнішніх ринках.

Для закріплення позицій на європейському ринку, українським виробникам варто звернути увагу на тренд виробництва органічної продукції. З урахуванням раніше виниклої ситуації із зараженням яєць, можна очікувати, що європейці все більше будуть віддавати переваги продукції, виробленої без використання хімікатів.


Джерело: Agravery.com

Теги та ключові фрази

Більше новин за тегами


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку



Коментарів немає, будьте першими та розпочніть дискусію


   



Пропозиції, що можуть Вас зацікавити
Більше пропозицій за тегами

При використанні матеріалів посилання на www.harchovyk.com (для інтернет ресурсів з гіперссилкою) обов'язкове.