Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію
Опитування
Опитування

Якої інформації на нашому порталі Вам би хотілося бачити більше?

Новини
У межах передплатної кампанії на 2014 рік редакція власним коштом оформила місячну передплату 2 номерів «ХАРЧОВИКА» і спеціалізованих видань «М'ЯСНА ІНДУСТРІЯ» і «ПЕКАРНЯ ТА...

В Україні зростає диспропорція між пропозицією сировини соняшникової олії і можливостями з його переробки , відзначають експерти. Хоча за останні 15 років площі під соняшником (а саме...

Більше новин за тегами
Статті

Одним із передових методів підвищення харчової цінності борошна є використання сухої пшеничної клейковини (СПК). Це не лише білковий збагачувач борошна, а й натуральний наповнювач,...

Більше статей за тегами
81
31.10.2013р.
Олієжировій галузі України загрожує дефіцит сировини соняшникової олії
В Україні зростає диспропорція між пропозицією сировини соняшникової олії і можливостями з її переробки , відзначають експерти. Хоча за останні 15 років площі під соняшником (а саме соняшник становить сировинну основу українських олієжирових підприємств) в Україні збільшилися вдвічі , а його виробництво - вчетверо. За цей час було побудовано 21 підприємство , а сумарні потужності переробки зросли з 2,5 млн т до 13,5 млн т. Однак у міру нарощування потужностей переробних заводів між ними посилювалася конкуренція за олійну сировину.

«В Україні спостерігається дефіцит сировини для роботи олієекстракційної галузі. І , на жаль , ця проблема буде тільки збільшуватися » , - вважає Сергій Феофілов , генеральний директор консалтингового агентства « УкрАгроКонсалт ».

«Масла у вогонь» цього року підлила і світова кон'юнктура , коли ціни на рослинні олії обвалилися на $ 200-300 за 1 т. При цьому , незважаючи на зниження цін на соняшникову олію , на внутрішньому ринку спостерігалося , здавалося б , нез'ясовне подорожчання сировини , що призвело до зменшення маржі переробників.

Аналітики змушені констатувати , що ринок соняшнику перетворився на ринок продавця. «Починаючи з лютого 2013 маржа при переробці соняшнику була негативною.
Тому деякі підприємства у квітні- травні були змушені зупинити переробку насіння соняшнику , п'ять заводів переорієнтувалися на переробку ріпаку » , - характеризує ситуацію на ринку пан Капшук.

В Асоціації «Укроліяпром» констатують , що стабільно працювали лише найбільш потужні гравці ринку - їх виручали високі ціни на шрот . Валерія Листопад , головний редактор ТОВ «Експерт Агро» , вважає , що неконтрольоване нарощування переробного потенціалу призвело до дефіциту соняшнику на рівні 3 млн т.

«Можна говорити , що дефіцит насіння на переробку в 2012/13 МР склав 3,5 млн т , оскільки потужності для переробки зводяться більш швидкими темпами , ніж збільшується врожай" , - резюмує Ігор Остапчук , експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» .

Джерело: Аграрний тиждень. Україна




Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку



Коментарів немає, будьте першими та розпочніть дискусію


   



Пропозиції, що можуть Вас зацікавити
Більше пропозицій за тегами
 Реклама: |
При використанні матеріалів посилання на www.harchovyk.com (для інтернет ресурсів з гіперссилкою) обов'язкове.