Закрити

  Авторизация

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію
 




Новости
Завдяки цьому майданчику ми хочемо бути ще ближче до своїх читачів, клієнтів, партнерів, технологів і виробників у цьому сегменті ринку.

Ваш продукт вартий визнання! Тому запрошуємо усіх виробників якісних продуктів харчування та напоїв до участі українському міжнародному дегустаційному конкурсі, який пройде 26.01.2021р.

Більше новин за тегами
Статьи

Одним із передових методів підвищення харчової цінності борошна є використання сухої пшеничної клейковини (СПК). Це не лише білковий збагачувач борошна, а й натуральний наповнювач,...

Більше статей за тегами
2238
29.10.2012р.
В Україні немає продуктів з ГМО

В Україні немає зареєстрованих продуктів харчування, що містять генетично модифіковані організми (ГМО), заявив у програмі "Соціальний статус. Ваше здоров'я" на телеканалі Tonis директор Інституту екогігієни і токсикології ім.Л.Медведя Міністерства охорони здоров'я України Микола Проданчук.

Про це повідомляє Український Бізнес Ресурс .

За словами Миколи Проданчука, згідно із законодавством України, в вільному продажу і на полях можуть бути тільки ті ГМО, які отримали висновок про можливість їх використання в якості продуктів харчування і внесені до держреєстру харчових продуктів. Але сьогодні таких організмів у державному реєстрі немає, оскільки безпека жодного з них не доведена.

Тобто використання ГМО в Україні заборонено. "Перш за все, я хочу спростувати інформацію, що сьогодні в кожному продукті харчування міститься ГМО. Це міф, який давно тиражується ... Тести, які ми регулярно проводимо, свідчать, що за останні п'ять років кількість випадків виявлення ГМО в продуктах харчування зменшилося в тисячі разів ", - запевнив Проданчук.

За його словами, на даний момент випадки виявлення ГМО в продуктах харчування, які продаються в українських магазинах, не зареєстровані. Крім того, на думку представника Мінохоронздоров'я, застосовувати ГМО-сировину в Україні економічно невигідно. "Використовувати ту ж ГМО-сою у нас не дешевше, ніж звичайну. Навіщо ж виробникам ризикувати, порушуючи закон?", - сказав він.

Продачук зазначив, що українські виробники самі не зацікавлені в тому, щоб ГМО було  присутнє в складі їх продукції, оскільки це значно збільшує ризики при реалізації товару на внутрішньому і зовнішньому ринках. У багатьох країнах вимоги до продуктів щодо вмісту в них ГМО досить суворі.

Проданчук також спростував інформацію про те, що в Україні є гранично допустимий вміст ГМО в продуктах харчування. "У багатьох країнах дійсно є правило або так званий технологічний поріг, згідно з яким продукт вважається без ГМО, якщо його вміст не перевищує 0,9%. Ця норма діє і в Європі. В Україні ж, нагадаю, не зареєстровано жодного ГМО, то Тобто про зміст таких організмів у продуктах і мови бути не може ", - підкреслив він.

Представник МОЗ запевнив, що Україна - одна з небагатьох країн, де питання використання ГМО не є гострим. "Перебуваючи в полоні міфів, ми шкодимо самі собі. Ми - високорозвинена сільськогосподарська країна. У нас мало не найбільша в світі кількість традиційних сортів сільгосппродукції. І міняти сьогодні те, що наші аграрії добре вміють вирощувати, просто немає сенсу", - підкреслив Проданчук .

Теги и ключевые фразы
www.harchovyk.com
Більше новин за тегами


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Добавить в закладки Підписатись Версия для печати



Комментариев нет, будьте первыми и начните дискуссию


   



Предложения, которые могут Вас заинтересовать
Більше пропозицій за тегами

При использовании материалов ссылка на www.harchovyk.com (для интернет ресурсов с гиперссылкой) обязательна.